Khaled Hosseinin kirja Tuhat loistavaa aurinkoa jätti kiinnostuksen Afganistaniin ja naisten elämään siellä. Onneksi löysin kirjaesittelyn Åsne Seierstadin kirjasta Kabulin kirjakauppias, joka on dokumenttiromaani tavallisten afganistanilaisten elämästä. En kuollaksenikaan muista, kenen blogista tämä esittely on peräisin, mutta kiitos kuitenkin suosituksesta. Kirja oli mahtava lukuelämys.
Nuori norjalaistoimittaja Åsne Seierstad oleskeli Afganistanissa talibanien kukistumisen jälkeen. Hän tutustui Kabulissa kirjakauppias Sultan Khaniin ja sai idean kirjoittaa kirjan tavallisista ihmisistä, jotka nyt joutuivat muutosten kouriin. Åsne asui perheen luona kevään 2002 ja tutustui perheenjäseniin eli Sultanin kahteen vaimoon, lapsiin ja muihin sukulaisiin. Åsne kävi perheen kanssa basaareissa, kylpylässä, kauneushoidoissa ja häissä. Naisten kanssa kaupungilla liikkuminen on rajattua, mutta miesten kanssa Åsne sai liikkua vapaammin. Niinpä hän kävi myös kirjakaupoissa ja matkoilla. Åsne pukeutui burqaan, koska olisi herättänyt muuten kohtuuttomasti huomiota ja lisäksi burqan alta sai tutkailla rauhassa ympäristöä.
Kabulin kirjakauppias kertoo kielletystä rakkaudesta, järjestetyistä avioliitoista, rikoksista ja rangaistuksista, ankarista säännöistä, nuorten kapinoinnista sekä ennen kaikkea tavallisista ihmisistä, jotka yritävät selvitä elämästä maassa, joka on parasta aikaa suurten muutosten kourissa ja rakentaa parempaa tulevaisuutta.
Kabulin kirjakauppiaassa oli paljon järkyttäviä ja inhottavia kohtia. Erityisesti kosketti naisten kohtalo, sillä avioliitot ovat suureksi osaksi järjestettyjä ja nuoret naiset saattavat joutua isänsä ikäisten miesten kakkosvaimoksi. Eikä naimissa oleminen ole helppoa: nuoren naisen arvo mitataan immenkalvolla kun taas vanhemman naisen arvon mitta on saatujen lasten, erityisesti poikien, määrä. Tuntuu kauhealta ajatella, että nämä asiat ovat arkipäivää, eivätkä afganistanilaiset itse näe tässä mitään erikoista. Tämä kirja jätti mietittävää pitkäksi aikaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti