Kolmen kuun kuningattaressa on kaksi kertojaa. Päävastuu on Karinilla, ja tapahtumat kerrotaan hänen näkökulmastaan. Toisena kertojana on kirjailija, jolle Karin tarinaansa kertoo. Kirjailijan tehtävä on johdatella Karinin kertomusta, esittää lisäkysymyksiä ja täsmentää joitakin kohtia. Lopussa kirjailija lisäksi asettaa kyseenalaiseksi koko Karinin kertoman tarinan. Muutaman kerran kerrontavuoro annetaan Eerikille, joka kertoo oman versionsa tapahtumista.
Karin Månsdotter (1550–1612) oli 14-vuotias maalaistyttö, kun kuningas Eerik XIV rakastui häneen. Karinin ja Eerikin tapaamisesta liikkuu useita eri teorioita; yhden mukaan Karin olisi ollut köyhä torimyyjä, johon kuningas rakastuu. Tässä kirjassa Karin kuitenkin työskentelee kapakassa, missä kuningas iskee silmänsä häneen. Karinista tulee ensin kuninkaan jalkavaimo eli frilla. Frilloilla oli tuohon aikaan linnoissa hyvät oltavat, ja Karinkin opetettiin epätyypilliseen tapaan lukemaan. Kuten tiedämme, Eerik kärsi pahoista harhoista ja Karinilla oli kyky lääkitä niitä. Eerik halusi naida Karinin virallisesti, ja hovin kauhuksi Karinista tuli pian virallinen kuningatar ja ajan oloon epätyypillisesti myös tasavertainen aviopuoliso.
Karinin, Eerikin ja heidän lastensa onnellista elämää ehti kestää vain vähän aikaa, kun Karinin ollessa kahdenkymmenen vainoharhainen Eerik syöstiin vallasta veljensä Johanin (Juhana-herttuaan) toimesta. Perhe vangittiin ja esikoispoika vietiin äidiltään koko loppuelämäkseen. Karin ja Eerik erotettiin toisistaan ja kohtalokkaiden vaiheiden jälkeen Karin jäi leskeksi ja hänestä tuli Kangasalan Liuksialan kartanon vaikutusvaltainen emäntä.
Kirja oli mielenkiintoinen ja mukaansatempaava lukukokemus, vaikka kirjaa ei voikaan lukea täysin historiallisena dokumenttina. Kirjailijan on kuitenkin täytynyt tehdä valtavasti taustatyötä tätä romaania varten. Kirja valotti hyvin historiallisia tapahtumia sekä Vasa-suvussa että yleensä Ruotsissa tuohon aikaan.
Suosittelen tätä kirjaa lämpimästi kaikille, tässä melkein neljä ja puolisataa sivuisessa kirjassa riittää luettavaa pitkästä aikaa. Kirja sopii hyvin myös niille, jotka eivät välttämättä jaksa lukea kovin pitkiä historiallisia sepustuksia vaan tässä kirjassa on myös muuta. Vauhtia tässä riittää, sen voin kyllä luvata.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti