tiistai 11. tammikuuta 2011

Nostovara

Aina välillä turhauttaa postailla tänne näitä Enni Mustosen kirjoja, koska mulla ei ole näistä juurikaan mitään sanottavaa takakansitekstin lisäksi. Kirjat on hyviä ja realistisia mutta kuitenkin todellisuuspakoisia, okei, mutta ei sitä aina jaksaisi toistella. Välillä on ollut myös kirjablogeissa juttua siitä, miten ei kaikkia lukemiaan kirjoja jaksa/viitsi postata, jos kerran sanottavaa ei löydy. Niinpä olin jo nostamassa kädet pystyyn Mustosen kanssa, kunnes vilkaisin Bloggerin tilasto-osuutta ja vau: viikottain tänne löytää useita ihmisiä hakusanalla "Enni Mustonen", "Enni Mustonen sen-ja-sen kirjan juoni" tai suoraan jollakin Mustosen kirjan nimellä. Tästä innostuneena sitten ajattelin, että en lakkaakaan postaamasta näistä kirjoista, vaikka mulla ei juoniselostuksen lisäksi juurikaan muuta sanottavaa ole. Juoni näyttää kuitenkin olevan se, mikä monia tänne eksyineitä kiinnostaa.

Nostovara on ilmestynyt 90-luvun alussa. Sen päähenkilö on pankkivirkailija ja kahden kouluikäisen lapsen yksinhuoltajaäiti Anja Korpela, joka toimii pienessä savolaiskylässä konttorinhoitajana. Anjan elämä menee hetkeksi epäjärjestykseen, kun pääkonttori ilmoittaa sivukonttoreiden sulkemisesta. Kaiken lisäksi lasten isä ja Anjan ex-mies aiheuttaa tälle harmia, mutta lopulta kaikki kääntyy parhain päin. Mustonen kuvailee pientä kyläyhteisöä positiivisesti ja lämpimästi. Kaiken taustalla on kukkea Suomen kesä, ja ihmisten arki on täynnä pieniä sattumuksia: juhannusjuhlia, marjaretkiä, mattopyykkiä. Tätä kirjaa lukiessani melkein unohdin sen, että olen pesunkestävä kaupunkilainen, vaan näin jo itseni fillaroimassa hiekkaista viljapeltojen reunustavaa kylätietä pitkin! Sopiva kirja tunnelmointiin siis.

4 kommenttia:

lumiomena kirjoitti...

Minä ymmärrän oikein hyvin, että monet hakevat Enni Mustosta ja löytävät siten blogeihin, joissa hänen tai hänen oikean henkilönsä (vai miten se ilmaistaan? ;)) kirjoittamia kirjoja. Itse muistan lukeneeni muutaman Enni Mustosen kirjan 90-luvun alussa ja pidin niistä. Kaikessa viihteellisyydessäänkin realistisia ja tosia kirjoja. Suomen rakennemuutos näkyy niissä. Minussakin asuu pieni maalainen. :)

Susa P. kirjoitti...

Lumiomena, kuten jo kerroin, olen piinkova kaupunkilainen ja henkisesti stadilainen mutta näitä Mustosen kirjoja lukiessani ymmärrän hyvin miksi monet haikailevat maalle:)

Susa kirjoitti...

Tuo Bloggerin tilasto-ominaisuus on kyllä todella kiva ja hyödyllinenkin! Itsekin aina käyn ihmettelemässä, millä kaikilla hakusanoilla blogiini tullaan ja mikä on kullakin viikolla eniten kiinnostanut ja usein siellä on kyllä yllätyksiä.

Mustosen kirjoja en ole lukenut koskaan, aikonut kylläkin, mutta jotenkin se on jäänyt.

Susa P. kirjoitti...

Kaima, puhut just asiaa tilasto-osuuden tärkeydestä. Välillä kun sitä katselee, iskee melkoinen turhautuminen: mitä järkeä pitää kirjablogia, kun blogiini löydetään hakusanoilla "virolainen teinihuora" ja "vanhempaa naisseuraa". Joskus tekisi mieli tehdä postaus erikoisista hakusanoista ja kommentoida niitä.

Suosittelen myös tutustumaan Mustoseen:)