keskiviikko 22. kesäkuuta 2011

Aida

Marja Leena Virtasen esikoisromaani Aida on kertomus keski-ikäisestä naisesta, joka mummoksi tulemisen myötä joutuu miettimään myös omaa elämäänsä edustusrouvana. Olisin muuten jättänyt kirjan lainaamatta, ellen olisi tiennyt mistä se kertoo; minusta Aida viittaa enemmän johonkin fantasiakirjaan. Aida on muutenkin vähän hämäävä nimi kirjalle, sillä kirjassa ei suinkaan kerrota Aida-tytön elämästä, vaan keskushenkilöksi nousee Aidan isoäiti Irene.


Irene on lomamatkalla, kun kuulee tyttärensä Hannan synnyttäneen tyttären - etuajassa. Vauva saa nimekseen Aida, ja Irenen elämä muuttuu Aidan syntymän vuoksi, sillä hänen on opittava elämään isoäitinä. Irenen elämä on kuin kenen tahansa keski-ikäisen naisen: päänvaivaa Irenelle tuottaa hänen äitinsä, joka asuu vanhainkodissa ja terrorisoi tytärtään eikä meinaa kuolla millään, sekä hänen lääkärimiehensä, jonka kanssa suhde ei toimi. Seksin ja kumppanuuden puutteessa kumpikin ajautuu pettämään toista. Irenen välit aikuisiin tyttäriin näyttävät olevan päällisin puolin kunnossa, mutta pinnan alla kuplii: toinen tytär ei millään meinaa saada Aidalle sisaruksia eikä toisen tyttären lesbouttakaan ole aluksi helppo hyväksyä. Aidakaan ei ole mikään helppo lapsi vaan omapäinen ja -peräinen pikkuotus, jonka tempaukset aiheuttavat päänvaivaa lähipiirille.


Kirja oli ihan mutkatonta ja helppoa luettavaa esikoiskirjaksi; luin tätä junassa pitkät pätkät ja matka eteni joutuisasti. Ei tämä kuitenkaan mitenkään erityisen mieleenjäävä kirja ollut ja luulen sen johtuvan siitä, että Irenen kaltaisia tylsistyneitä kotirouvia on kirjallisuus pullollaan. Tämä saattaa kyllä olla myös ikäkysymys, etten siis päässyt paremmin kiinni Irenen ajatusmaailmasta, sillä äitini luki myös kirjan ja piti kovasti. Minä sen sijaan mietin lukiessani, miksei Irene mennyt vaikka töihin niin olisi saanut muutakin sisältöä elämäänsä kuin äitinsä sekoilut. Yhtä juttua mietin myös paljon, koska se tunki esiin häiritsevissä määrin: minkä ihmeen takia päähenkilön ulostusongelmaa tuotiin esille niin paljon, kun en ainakaan löytänyt sille mitään selitystä tarinan kannalta. Jos kirja jää mieleeni, se jäi tämän ihmeellisen seikan vuoksi.

3/5

**********Suomalaisen keskiluokan arki -haaste*************

2 kommenttia:

Leena Lumi kirjoitti...

Nyt tämän kirjoituksen jälkeen olisi todella kiva tietää, miten kokisit Annamari Marttisen kirjan Mistä kevät alkaa...

Siis olihan tässä paljon teemoja, jotka ihmisiä kiinnostavat...paitis siis ei tuo ulostusasia ellei sille löydy perustetta;-)

Susa P. kirjoitti...

Leena, yritin lainata sitä eilen juhannuslukemiseksi, mutta kaikki kappaleet oli lainassa. Kerron kyllä sitten kunhan saan sen luettua...;)