maanantai 27. kesäkuuta 2011

Katajamäki yllättyy

Minun juhannukseni sujui kaupungissa, enimmäkseen töiden merkeissä. Mutta vaikka töitä teinkin, jäi kuitenkin aikaa pistäytyä lintsillä ja lueskella hömppää. Äitini haluaa aina lukea uusimman Katajamäki-kirjan ja kotimaisen viihdekirjan kaipuussa minäkin tartuin tuohon kirjaan juhannuksena. 

Katajamäki yllättyy on Anneli Kivelän Katajamäki-sarjan kuudes osa, ja tällä kertaa kyläläisiä kuohuttaa Onerva Maarasen aviottoman Kaisla-tyttären saapuminen kuvioihin. Kaisla on työskennellyt vuosia ulkomailla johtotehtävissä, mutta haluaa jostain syystä hautautua Katajamäelle ja alkaa pyörittää äitinsä pientä kahvilaa. Kyläläiset panevat merkille Kaislan jatkuvan touhottamisen kuin myös salaperäiset Tampereen matkat ja seläntakana arvuutellaan ahkerasti Kaislan paluun syytä. Kaislan lisäksi kyläläisiä mietityttää paikkakunnalle asettuva maahanmuuttajaperhe.

Jokin tässä sarjassa vetoaa minuun niin, että uusin osa on aina luettava, vaikka sarja tuntuu huononevan huononemistaan - siis minun mielestäni, sillä kirjaston varausjonot ovat todiste siitä, miten paljon näitä kirjoja rakastetaan. Ehkä minulle on käynyt Katajamäki-sarjan kanssa sama kuin Pii Marin -sarjan kanssa: sitä ei vain osaa lopettaa kesken, kun on kerran tullut aloittaneeksi. Katajamäki-kirjoissa minua ärsyttää eniten naiivius; tapahtumat ovat liian siloteltuja ollakseen realistisia. Toinen silmiinpistävä juttu on tökerö kieli, sillä esimerkiksi oikea nuoriso ei puhu samalla tavalla kuin kirjan nuoriso. Mutta vaikka kirjat eivät minuun kolahda, ymmärrän hyvin, miksi nämä kirjat ovat lukijoiden suosiossa: maalaiselämä, herttaisuus ja vanhanaikaisuus näyttää vetoavan nykylukijaan.

Muista sarjan kirjoista olen kirjoittanut vanhassa blogissani.

2/5

Ei kommentteja: