keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

Loppu

Minun piti lukea pääsiäisenä pitkään odottamani Kathryn Stockettin Piiat, mutta suunnitelmat muuttuivat, kun sain kirjastosta pikalainaan Eppu Nuotion uusimman, Loppu-dekkarin. Loppu on päätösosa Pii Marin -sarjalle, ja vaikka en Pii Marinista enää kauheasti pidä, oli tämä viimeinen osa kuitenkin pakko lukea, että tiedän sitten miten sarja päättyy.

Kirjassa on oikeastaan kolme eri juonta, joita seurataan. On nuori pariskunta Henna ja Mikko, jotka ostavat unelmiensa omakotitalon, jossa he kuvittelevat elävänsä lapsineen onnellisena elämänsä loppuun saakka. Suunnitelmat kuitenkin romuttuvat, kun he saavat kuulla talon olevan umpilaho. He yrittävät turhaan saada myyjää edesvastuuseen, sillä tämä on kadonnut kuin tuhka tuuleen. Myyjän katoamisen lisäksi poliisia kiinnostaa myös tavallisen perheenäidin salamyhkäinen katoaminen keskellä päivää. Piin poliisimiesystävä alkaa ratkoa katoamisia, jotka saattavat liittyä yhteen. Pii itse on palannut Tansaniasta, missä hän on ollut tapaamassa biologista isäänsä. Tapaamisen jälkeen Pii on pitkään pyörällä päästään eikä oikein tiedä, mitä elämältään haluaa.

Vähän pettymys tämä viimeinen osa oli, sillä kolmen tarinan seuraaminen oli aika raskasta, ja lisäksi turhauttavaa, koska Piin elämä jäi tässä aika vähälle huomiolle. Tämä siitäkin huolimatta, että hänen elämässään puhalsivat muutoksen tuulet monella eri suunnalla. Lukiessa minulle tuli jopa mieleen, ettei kirjailijalla ollut enää oikein eväitä jatkaa sarjaa, mutta että päätösosa oli vain jotenkin rutistettava kasaan. Vaikka en Piistä erityisemmin henkilönä tykännytkään, olisi ollut kiva tietää vähän enemmän hänen ja hänen isänsä kohtaamisesta, siitä kun on kohkattu jo useassa osassa. Hennan ja Mikon tarina oli karmiva, sillä lehdissä on kirjoitettu todella paljon ihmisistä, joiden unelmien koti on paljastunut homepesäksi. Siltä osin tarina oli siis todella realistinen, ja Hennan ja Mikon takia kiinnostus kirjaan pysyi yllä.

Pääsiäisen aikaan luin sattumalta iltapäivälehdestä Eppu Nuotion haastattelua, jossa kirjailija väläytti, että aikoo seuraavaksi palata rakkausromaaniin, jonka kirjoittaminen jäi kesken vuosia sitten. Pii Marin -sarjan jälkeen odotankin innolla Nuotion uutta aluevaltausta. 

3/5

3 kommenttia:

Norkku kirjoitti...

Mulla on Loppu tilauksessa... Piin suhteen olen vähän samoilla linjoilla kanssasi, en kauheasti pidä hänestä, tai ainakaan osaa samaistua. Silti tämä Pii Marin -sarja on ollut mielenkiintoista luettavaa, sellaisia nopeita ja napakoita dekkareita. Isä-kuvio tosin tuntui ehkä mun makuuni liian agentti-meiningiltä.

Susa kirjoitti...

Olen tykännyt Pii Marin-sarjasta tosi paljon. Viides osa oli alkupuoleltaan vähän pettymys, mutta onneksi loppupuoli sitten toimi. Tämä viimeisin on nyt odottamassa jo kirjapinossani ja aionkin sen pian lukea. Siksi en lukenut nyt arvosteluasi siitä, mutta pakko oli kommentoida ;)

Susa P. kirjoitti...

Norkku, siinä olen kanssasi samaa mieltä, että kirjat ovat kivan lyhyitä ja napakoita. Joskus on kyllä tuntunut, että tarinaa pitkittämällä juoni saisi kunnollisen lopun:)

Susa, mukavia lukuhetkiä tämän kirjan parissa:)