lauantai 15. lokakuuta 2011

Muotimatkaaja Titanicin kannella

 


Olen sattuneesta syystä lueskellut tänä syksynä paljon nuortenkirjoja. Bianca Turetskyn nuortenromaani Muotimatkaaja Titanicin kannella olisi kyllä varmaan mennyt täysin ohi ilman Saran vinkkiä, sillä en ollut aiemmin huomannut tällaisen kirjan olemassaoloa.  

Kirja kertoo teini-ikäisestä Louise Lambertista, tuikitavallisesta koulutytössä, jossa on yksi erilainen piirre: hän on hulluna vintage-vaatteisiin. Koulukavereiden mielestä tämä on täysin hölmöä erikoisuuden tavoittelua ja samaa mieltä on toisinaan myös Louisen bestis Brooke: "Mitä järkeä on ostella pölyisiä vanhoja rättejä kun samalla rahalla saa uusiakin kuteita?" Louise ei kuitenkaan välitä muiden mielipiteistä, vaan etsii päättäväisesti tyylikästä vuosikertamekkoa koulun bileisiin. Sattumalta hän saa kutsun kotipaikkakuntansa vintagevaatemyyntiin. Sekavat tapahtumat omaperäisten vaatemyyjien luona johdattavat Louisen omituisiin seikkailuihin. Louise nimitäin pyörtyy ja selvittyään huomaa olevansa 17-vuotias näyttelijätär neiti Bexter Titanicilla...

Kirjassa minuun vetosi erityisesti Titanic tapahtumaympäristönä, sillä Titanic on yksi suosikkileffoistani ja Titanicin tarina vetoaa myös romanttiseen minääni. Toinen kiinnostava elementti oli vintagevaatteet, joista Sandy Suy oli tehnyt kirjaan upeita kuvia. Valitettavasti kamera sanoi yhteistyösopimuksen irti, joten en päässyt kuvaamaan enää näitä upeita asuja. Miljöön ja vaatteiden lisäksi kirja ei tarjonnut aikuiselle lukijalle mitään erikoista, mutta kyllä tämä oli sujuvasti kirjoitettu ja nopeaa luettavaa. Mielihyvin suosittelisin tätä luettavaksi myös omille kaseilleni ja miksei nuoremmillekin oppilaille. Varausjonoista päätellen kirja onkin jo herättänyt kiinnostusta nuorison keskuudessa.

3½ /5
Alkup. nimi: The Time-traveling Fashionista
Suom. Aila Herronen
WSOY 2011
268 sivua.

6 kommenttia:

Morre kirjoitti...

Tuo käännösnimi jäi ihmetyttämään. Sillä ilmeisesti halutaan viitata Leebi and the Leavingsin 'Tuhkimo Titanicin kannella' -biisiin.
Jos tarinassa ei ole viittausta Tuhkimoon (esim. roolina tms.), niin käännös on minusta aika kömpelö.
Tietysti kaiketi tanssiaisidea saattaisi antaa jonkinlaisen luvan Tuhkimo -viittaukseen.

KikiGabriella kirjoitti...

Meillä koulussa joku teki tästä kirjasta kirjaesitelmän. Sen perusteella tämä kirja on aika "teinimäinen"... Olisin halunnut lukea tämän, mutta se kyseinen henkilö kertoi kirjan koko juonen ja loppuratkaisun, joten en usko lukevani. :/

Sara kirjoitti...

Kiva kuulla, että pidit tästä! Olen huomannut, että tämä kirja on suosittu, kun blogiini tullaan monesti tämän hakusanalla. Ikävää, että KikiGabriella sai kuulla koko tarinan loppuratkaisuneen. Sehän pilaa kaikki yllätykset. Morre, ehkäpä Tuhkimo viittaus tulee tästä kauniista puvusta, jonka kautta tavallisesta tytöstä tulee jotain muuta - kaunis ja kuuluisa tähti.

Susa P. kirjoitti...

Morre, minä en tosiaan löytynät kirjasta mitään muuta Tuhkimo-nimeen viittaavaa kuin tuon mitä Sara jo sanoi. Minua nimi ihmetytti sillä, että miksi kirjassa oli Titanicin kannella, kun Titanicilla olisi ollut paljon näppärämpi.

KikiGabriella, kirja oli tosiaan vähän teini siten, että kyllä siinä puhuttiin aika paljon perusnuorten juttuja: kundeja ja vaatteita. Ärsyttäviä nuo spoilaukset:)

Sara, kiva kuulla että kirja on niin suosittu. En kyllä ihmettele.

Sonja kirjoitti...

Minäkin olen töissä hypistellyt tätä yhden jos toisen kerran. Luen kuitenkin edelleen sen verran "vähän", että en viitsi uhrata lukuhetkiä kirjoille, joista en välttämättä saa hirveästi irti. Kansi on kuitenkin todella söötti ja Titanic kiehtoo myös tätä tyttöä. Olen kuitenkin tämän vuoden aikana lukenut jo niin paljon lasten- ja nuortenkirjallisuutta, että taidan loppuvuoden pysytellä aikuisten kirjoissa:)

Anonyymi kirjoitti...

Titanic on suuri kiinnostuksen aiheeni, rakastan elokuvaa enemmän kuin uskottekaan, rakastan sitä yli kaiken (olen nähnyt yli 6 kertaa) ja siksi tämän kirjan kirjastosta käteeni otinkin. Luin vain vähän alkua tarinasta, mutta tuntui tosi hyvältä kirjalta(:

~Titanic is my life~