Kaivelin vanhempieni luona kaappeja ja löysin pinon vanhoja kirjoja, joten pääsin samalla edistämään Lapsuuden suosikit -haastetta. Vuokka Niskasen Hiekkala-kirjat on tarkoitettu juuri lukemaan oppineille lapsille ja ne kertovat Hiekkalan perheen lasten elämästä 30- ja 40-luvulla ensin kotona Karjalassa ja sitten evakkopaikoissa ympäri Suomea. Sarjan alkuosan kirjat käsittelevät tavallisia arkipäivän asioita, kuten leikkejä, mummolavierailuja ja lukemaan oppimisen vaikeutta. Sarjan myöhemmät osat kertovat sodasta lasten näkökulmasta, evakkotaipaleesta ja siitä pelosta ja hämmennyksestä, jota uudet asiat aiheuttavat.
Itseltäni löytyy kirja Hyvästi Hiekkala, joka kertoo talvisodasta. Aluksi lapset elävät kotona Käkisalmessa tavallista elämää: odotetaan koulun alkua, mutta päivät kuluvat vielä leikeissä ja sotilaiden harjoituksia seuratessa. Syksyn kuluessa elämä muuttuu kummalliseksi; eräänä päivänä isä sanoo, että Olavin, Inkerin ja pikkusisko-Annikin on lähdettävä äidin kanssa mummolaan Tulolan saarelle turvaan siltä varalta, että sota syttyy. Aluksi lapset ovat innoissaan lähdössä mummolaan, mutta oleskelu mummon luona meneekin odotettua pidemmäksi ja eräänä päivänä radiossa kerrotaan, että on syttynyt sota. Tulee desanttien pelko, radiouutiset, joissa kerrotaan "ei mitään uutta rintamalta", pommikoneet, joiden vuoksi juostaan lumipuvut niskassa kellariin ja aikuisten kummalliset puheet, joita kutsutaan "sotasalaisuuksiksi". Kirjan lopussa lapset joutuvat lähtemään kohti tuntematonta, evakkomatkalle.
4½ /5
5 kommenttia:
Olisipa mukavaa lukea Hiekkaloita uudestaan! Minäkin tykkäsin näistä kovasti lapsena.
Oi, ihanat Hiekkala-kirjat! Minäkin pidin näistä. Luin näitä pitkään lukemaan oppimisen jälkeenkin ja muistan, miten tokaluokalla opettajani tuumi, että "nämä taitavat olla Katjalle vähän liian helppoja kirjoja". Helppoja tai ei, minä pidin tarinasta! :)
Minä en ole koskaan lukenut Hiekkala-kirjoja, kuulinkin niistä ensimmäisen kerran vasta muutama vuosi sitten! Se on ihmeellistä, koska kotitilani nimi on Hiekkala, joten voisi kuvitella, että kirjat olisivat tulleet vastaan kotona tai koulussa, mutta ei! Voisin kyllä näihin tutustua ihan nimen perusteella, mutta kaikki jotka näitä ovat lukeneet tuntuvat muistelevan lämmöllä, joten sisältökin kiinnostaa :)
Hei! En muista lukeneeni Hiekkala-kirjoja lapsuudessani. Minä vuonna ne ovat ilmestyneet?
Kiitos, kun tulit blokini lukijaksi, sinä toinen äikänopeksi opiskeleva. :)
Mukavaa että löytyy näin paljon Hiekkalan ystäviä! Tarina on kyllä aivan ihana, kuten Katja mainitsikin.
Amma, onpa kummallista ettet ole törmännyt Hiekkaloihin! Muistan, että ala-asteella meidän koulukirjastossa ei paljon muita kirjoja ollut kuin Hiekkaloita. Näitä voisi olla hauska lukea omille lapsille.
Leinikki, kiitos kommentistasi! Mielelläni luen hyviä kirjablogeja:) Hiekkala-kirjat ovat ilmestyneet pääosin 80-luvulla, pari ekaa ihan 70-luvun lopussa.
Lähetä kommentti