perjantai 31. joulukuuta 2010

Kirjallinen vuosi 2010

Vuosi 2010 läähättää kohti loppuaan ja muutaman tunnin kuluttua alkaa vuosi 2011. Nyt onkin hyvä aika katsoa, millainen vuosi 2010 oli kirjojen suhteen.

Vuonna 2010 luin 109 kirjaa. Se on vähemmän kuin kertaakaan aiemmin, mutta toisaalta opiskelukiireet verottivat aika tehokkaasti lukuaikaa. Erikoisinta tänä vuonna lukemissani kirjoissa oli ainakin se, että löysin vasta nyt Virpi Hämeen-Anttilan ja Outi Pakkasen kirjat, joista jälkimmäisiä luin ahkerasti. Muuten lukemani kirjat näyttävät siltä, että kotimaista on kulunut muiden vuosien tavoin paljon.

Olen tosi huono tekemään (lue: pitämään) uudenvuodenlupauksia. Mun on ihan turha luvata, että luen enemmän klassikoita tai oman hyllyn kirjoja tai etten osta kirjoja niin paljon, kun en sitä kumminkaan pysty pitämään. Viime syyskuussa kehittelin itselleni aakkoshaasteen, mutta en päässyt edes a:han asti. Nyt voisinkin tehdä sellaisen lupauksen, että luen edes jonkun verran tuon haasteen kirjoja.

Monissa blogeissa on vuoden lopussa listattu vuoden aikana luettujen kirjojen top kymppejä. Tästä innostuneena ajattelin itsekin laatia sellaisen. Se olikin varsinainen mission impossible, koska oli niin pirun vaikea päättää mitä kirjoja ottaisin ja mitä jättäisin. Ajattelin, että koska olen kumminkin lukenut aika paljon kirjoja, voin ihan hyvin tehdä Top 20 -listan. Siihen olen siis listannut vuonna 2010 lukemistani kirjoista parhaimmat, mielenkiintoisimmat tai muuten vain minua eniten liikauttaneet kirjat. Kirjat eivät ole paremmuus- vaan mieleentulojärjestyksessä, poikkeuksena ykkönen, koska se vain on ihan ykkönen.

Tässä siis Susan lista:
Klikkaamalla kirjan nimeä pääset lukemaan mielipiteeni kirjasta.

1. Chimamanda Ngozi Adichien: Puolikas keltaista aurinkoa

Sami Hilvo: Viinakortti
Veikko Huovinen: Pojan kuolema
Anja Snellman: Parvekejumalat
Riikka Pulkkinen: Totta
Kamila Shamsie: Poltetut varjot
Miika Nousiainen: Maaninkavaara
Michael Cunningham: Tunnit
Paula Havaste: Kaksi rakkautta
Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja
Enni Mustonen: Lapinvuokko
Peter Franzén: Tumman veden päällä
Ilkka Raitasuo & Terhi Siltala: Kellokosken Prinsessa
Hilkka Ravilo: Muovikassimies
Carol Ann Lee: Anne Frank 1929-1945


Hyvää kirjallista vuotta 2011 kaikille!!

10 kommenttia:

Susa kirjoitti...

Hieno lista kaima ;)

Amma kirjoitti...

Hyvää uutta vuotta! Komea lista!

Anonyymi kirjoitti...

Vau, luetpa paljon. Itselleni kotimainen kirjallisuus on vähän vierasta aluetta, ja sainkin täältä hyviä lukuvinkkejä.

Hyvää uutta vuotta sinulle! Sait nyt uuden lukijan ;-)

Anki kirjoitti...

Hyvää uutta vuotta!

Booksy kirjoitti...

Hieno lista! Sinulla kuten Jorillakin on tuo Tumman veden päällä huippuihin listattuna... sain sen nyt kirjastosta ja odotan innolla että ehdin siihen asti.
Hyvää uutta vuotta!

Sanna / Luettua kirjoitti...

Hieno lista, Susa! Hyvää uutta vuotta:)

Susa P. kirjoitti...

Susa, kiitti ja hyvää uutta vuotta kaimalle!

Amma, kiitti ja hyvää uutta vuotta!

Elise, tervetuloa lukijakseni! Hyvää kirjavuotta kotimaisten kirjojen parissa:)

Anki, kiitos samoin:)

Booksy, kiitti:) Ja hyviä lukuhetkiä Franzénin parissa!

Sanna, kiitti ja hyvää uutta vuotta!

Leena Lumi kirjoitti...

Löysin vain kolme kirjaa listaltasi, jotka olen lukenut: Tunnit, Poltetut varjot ja Minne tytöt kadonneet. Sinä olet tänä vuonna lukenut enempi kuin minä, sillä ehdin vain 103 teosta. Toisaalta nyt on kirjailijoilla semmoinen virus, että änkeävät yhteen krijaan monen kirjan matskun. Lukea joku tuhatsivuinen tämän kaiken muun elämän ohessa, vie viikon ja silti nukun jo vajaasti. Aion lukea tänä vuonna alle sata! Vuonna 2009 luin 140 kirjaa.

Oikein Elämyksellistä Kirjavuotta 2011, Sanna!

Olisinhan minäkin voinut tehdä listan 20 kirjalla...;-)

Piia kirjoitti...

Hyvää alkanutta vuotta! Mielenkiintoinen Top 20, niistä suurinta osaa en ole lukenut, mutta varmaan jotain tartuu mukaan tänä vuonna.

Susa P. kirjoitti...

Leena, 140 kirjaa on hengästyttävä määrä, siihen ei moni yllä. Mun suuren kirjamäärän selittää se, että luen tosi paljon kevyttä, nopeasti luettavaa kirjallisuuta. On ihan totta, että monet kirjat ovat tosi massiivisia esim. Poltetut varjot, mistä on ollut puhetta, että siinä olisi matskua kahteen kirjaan. Hyvää uutta vuotta sinulle, Leena!

Piia, hyvää alkanutta vuotta myös sulle!