tiistai 10. toukokuuta 2011

Päivä 10 – Suosikkiklassikot

Suosikkiklassikoita on oikeastaan kaksi sellaista, jotka haluan tuoda mukaan tähän haasteeseen. Ensimmäinen lemppari on Ilmari Kiannon Punainen viiva, jonka olen joutunut alun perin lukemaan tenttiä varten. Aluksi kirjaan tarttuminen tuntui nihkeältä, kun ajattelin, että kyseessä on jokin vahvasti poliittinen ja ihmisten kurjuuksilla retosteleva teos, mutta onneksi olin väärässä. Muutamat tuttavani eivät ole tykänneet tästä poliittisuuden vuoksi, mutta minua se ei haittaa; luin sen kiinnostavana katsauksena ensimmäisiin eduskuntavaaleihin. Kirjassa tykkäsin siitä, miten hienosti Kianto on kuvannut kahden köyhän ihmisen elämää ja selviytymistä ankarissa oloissa luonnon armoilla. Kirja oli lisäksi helppolukuinen kielensä ja rakenteensa puolesta, joten siihen voi tarttua tottumatonkin lukija. Suosittelen lukemaan.Toinen suosikkini on Minna Canthin Anna Liisa, joka vetoaa minuun erityisesti aiheensa vuoksi. Canth on muutenkin hieno kirjailija, jolta olen valitetavasti lukenut tämän kirjan lisäksi vain Köyhää kansaa ja novellin Agnes. Työmiehen vaimo on kyllä lukulistallani ja odottelen siitä yhtä mielenkiintoista lukukokemusta. Canthissa on pakko ihailla kirjoitustaidon lisäksi sitä, miten hän on aikanaan ottanut kantaa yhteiskunnan epäkohtiin. Ihailtava nainen siis. Anna Liisasta olen kirjoittanut enemmän täällä, ja suosittelen tätäkin lämpimästi luettavaksi.  Tämäkin on nimittäin helppolukuinen kirjaa ja sopii siis tottumattomallekin lukijalle.

2 kommenttia:

Anna Elina kirjoitti...

Kianto ja Canth. Hyvät klassikot. Kiannosta tosin sain yliannostuksen lukiossa, kun tein hänestä ja tuotannostaan pienimuotoisen tutkielman ystäväni kanssa. Tosin siitä on jo niin pitkä aika, että ehkä voisin jo hänen teoksiinsa tarttua. Ja Canth on tosiaan mahtava. Kirjallisuutta opiskellessa häntä luin ja Anna-Liisasta olen nähnyt jonkun näytelmäsovituksen vuonna nolla tai jotain.

Susa P. kirjoitti...

Anna Elina, Kiannolta houkuttaisi lukea lisääkin, ainakin Ryysyrannan Jooseppi kiinnostaa. Anna Liisasta en ole nähnyt yhtään näytelmäsovitusta, mutta haluaisin nähdä sen telkkariin tehdyn version, jonka pääosassa on Anna-Leena Härkönen.