Öhöm. Olen ollut niin innostunut 30 päivää kirjoja -haasteesta, että olen unohtanut postailla tänne lukemistani kirjoista. Onneksi merkitsen kaikki lukemani kirjat uskollisesti myös ruutuvihkoon, josta on hyvä tarkastaa, mitä kaikkea on jäänyt postaamatta. Seuraavina päivinä saan toivottavasti kirjoitetuksi juttuja niistä postaamatta jääneistä kirjoista.
Kävin viime kesänä Ateneumissa katsomassa Onerva - kaupungin naiset -näyttelyn, josta tämä Anna Kortelaisen kirja Eri kivaa! Onerva - kaupungin naiset 1910 tavallaan kertoo. Kirjan idea on se, että siinä kerrotaan Helsinkiläisten 1910-luvulla eläneiden naimattomien naisten (teoksessa heistä käytetään nimitystä helsingitär) elämästä. Oppaana toimii kirjailija L. Onerva, joka ehti olla vapaa ensin naimattomana ja sitten eronneena naisena.
Kortelainen kuvaa helsingittären naiseksi, joka liikkuu Helsingissä ystävättäriensä kanssa, tai joskus jopa sisaren tai ihailijansa kanssa. Helsingitär on keskiluokkainen nainen, joka on käynyt tyttökoulun tai yhteiskoulun. Helsingitär saattaa olla ylioppilas tai jopa filosofian ylioppilas, mikäli vanhemmat ovat tarpeeksi varakkaita kustantamaan tyttärensä opiskelut. Jos koti ei ole varakas, helsingitär ansaitsee omaa rahaa opettamalla tai antamalla yksityisopetusta esimerkiksi kielistä. Iältään helsingitär on parikymppinen, sillä sitä vanhemmilla on jo kiire avioliittoon, ellei tämä sitten haaveile elämästä itsellisenä naisena.
Ilmoituksia työpaikoista, joita helsingitär voisi hakea. Mm. Venny Aho etsii kotiopettajaa. |
Kuva Korkeavuorenkadulta. Vasemmalla mainostetaan vuokrattavaa tomunimijää. |
Suosittelen tätä lämpimästi kaikille historiasta kiinnostuneille ja niillekin, jotka kuvittelevat ettei historia kiinnosta - tässä on selkeä ja kattava paketti 1910-luvun helsingittären elämästä.
5/5
5/5
3 kommenttia:
Kiitos vinkistä, on nimittäin mielenkiintoisen oloinen kirja. Tosi kiva taitto ja kuvitus!
Kävin myös katsomassa näyttelyn ja ostin kirjan. Se on mielestäni kiva selailukirja, jota voi pitää esimerkiksi olohuoneen pöydällä ja lukea silloin tällöin kappaleen tai katsella kuvia. Jos L. Onerva kiinnostaa enemmän, on Kortelainen kirjoittanut hänestä myös elämäkerran "Naisen tie". Samoin Onervasta kertoo Hannu Mäkelän Nalle ja Moppe, jonka toisena sankarina on Eino Leino. Suosittelen molempia, jollet ole aiemmin lukenut.Kiehtovia tyyppejä!
Laura, ajattelinkin että saattaisit kiinnostua tästä:)
Jaana, kiitos kirjavinkeistä! Nalle ja Moppe vaikuttaa kiinnostavalta.
Lähetä kommentti