keskiviikko 23. kesäkuuta 2010

Juhannus italialaiseen tapaan



Mikä kirja sopisikaan paremmin juhannustunnelmiin kuin Annakaisa Iivarin tänä keväänä ilmestynyt esikoisromaani Juhannus italialaiseen tapaan, joka on ratkiriemukas kertomus naapuruston yhteisestä juhannusmatkasta Toscanaan.


Kuvausjärjestäjä Kristiina Kallion pitkäaikainen haave laadukkaasta elämästä on toteutumassa, kun hän muuttaa valokuvaajamiehensä Auliksen kanssa Rantalehdon vauraaseen espoolaislähiöön. Avioliiton kukoistuskausi on tosin takanapäin eikä asiaa paranna se, että Kristiina kohtaa nuoruudenrakkautensa lähinaapureiden illanistujaisissa. Kun ajatus naapuruston yhteisestä lomamatkasta Toscanan aurinkoon syttyy, Kristiina päättää tehdä matkasta unohtumattoman. Italialaishuvilan näyttävissä puitteissa hän hurmaisi kaikki herkullisilla aterioillaan ja älykkäällä keskustelullaan, eikä mikään jäisi sattuman varaan. Kristiinan mielikuvista ja ruokalehtien tyylikkäistä kattauksista puuttuvat kuitenkin sotkuiset teinit ja omapäiset pizzaa ja suomi-iskelmää fanittavat matkakumppanit. Hän joutuu kantapään kautta huomaamaan, että elämää on mahdotonta käsikirjoittaa.

Hauskan juonen lisäksi kirjasta teki mainion sen hulvaton vaikkakin tavanomainen henkilögalleria. Kun samaan porukkaan heitetään kontrollifriikki, paasaava ituhippi, sikailuun keskittynyt ex-lätkästara, tavisosastoa edustava luokanopettaja sekä supliikki bisnesmies, voi olla varma, että huvilalla sattuu ja tapahtuu. Vaikka juoni olikin arvatenkin köykäinen ja ennalta-arvattava, tämä kirja oli kaiken kaikkiaan viihdyttävää kesäluettavaa höystettynä kuvauksilla Italiasta, sen kulttuurista ja maisemista. Tahtoo myös Toscanaan!

3+/5

Ei kommentteja: