maanantai 3. tammikuuta 2011

50 naisen kirjoittamaa kirjaa

Sara julkaisi taannoin blogissaan listan sadasta naiskirjailijan kirjoittamasta kirjasta, jotka pitäisi lukea ennen kuolemaansa. Innostuin Saran ideasta kovasti, mutta oman 100 kirjailijan listan keksiminen tuntui haasteelliselta, joten lähdin liikkeelle viidestäkymppistä. Alla olevaan listaan olen kerännyt 50 naisten kirjoittamaa kirjaa, jotka ainakin minä haluan lukea. Olen valinnut tähän kirjoja, joilla on joko kirjallista tai historiallista arvoa sekä niitä, joita ei kovin korkealle arvosteta, mutta joita luetaan paljon. Tunnen paremmin kotimaista kirjallisuutta kuin ulkomaista, joten se näkyy myös listassani. Yritin välttää sitä, että samalta kirjailijalta tulisi monta kirjaa, mutta kuten listassa näkyy, en siinä aina kovin hyvin onnistunut. Joiltakin kirjailijoilta on ihan sama minkä kirjan lukee, tässä on vain yksi esimerkki. Haluan vielä korostaa, että kirjat on valittu minun mieltymysteni mukaan - toiset painottavat eri kirjoja.

Pikainen laskutoimitus osoittaa, että olen lukenut 32/50 kirjaa. Ihan hyvä tulos, mutta yhtenä tämän vuoden tavoitteista voisi olla, että luen enemmän tämän listan kirjoja. Montako te olette lukeneet?

1. Adichien, Chimamanda Ngozi: Puolikas keltaista aurinkoa
2. Austen, Jane: Ylpeys ja ennakkoluulo
3. Brontë, Charlotte: Kotiopettajattaren romaani
4. Brontë, Emily: Humiseva harju
5. Canth, Minna: Anna Liisa
6. Canth, Minna: Köyhää kansaa
7. Fielding, Helen: Bridget Jones - Elämäni sinkkuna
8. Frank, Anne: Nuoren tytön päiväkirja
9. Hietamies, Laila: Hylätyt talot, autiot pihat
10. Hirvonen, Elina: Kauimpana kuolemasta
11. Honkasalo, Laura: Tyttökerho
12. Härkönen, Anna-Leena: Avoimien ovien päivä
13. Härkönen, Anna-Leena: Ei kiitos!
14. Härkönen, Anna-Leena: Heikosti positiivinen
15. Jansson, Tove: Muumipeikko ja pyrstötähti
16. Jotuni, Maria: Huojuva talo
17. Kallas, Aino: Sudenmorsian
18. Kauranen, Anja: Sonja O. kävi täällä
19. Lander, Leena: Käsky
20. Lehtolainen, Leena: Ennen lähtöä
21. Lessing, Doris: Viides lapsi
22. Lindgren, Astrid: Peppi Pitkätossu
23. Marck, Mary: Eevan luokka
24. Marklund, Liza: Uhatut
25. Mitchell, Margaret: Tuulen viemää
26. Montgomery, L.M.: Annan nuoruusvuodet
27. Morrison, Toni: Minun kanssani, minun rakkaani
28. Mustonen, Enni: Järjen ja tunteen tarinoita
29. Oksanen, Sofi: Puhdistus
30. Oksanen, Sofi: Stalinin lehmät
31. Onerva, L: Mirdja
32. Polva, Anni: Joku Tiina-kirja
33. Polva, Anni: Mikä tahansa aikuisten romaani
34. Poutanen, Kira: Ihana meri
35. Pulkkinen, Riikka: Raja
36. Pulkkinen, Riikka: Totta
37. Rowling, J.K.: Harry Potter ja viisasten kivi
38. Runeberg, Fredrika: Rouva Katariina Boije ja hänen tyttärensä
39. Saisio, Pirkko: Elämänmeno
40. Sapfo: Iltatähti, häälaulu
41. Shamsie, Kamila: Poltetut varjot
42. Snellman, Anja: Parvekejumalat
43. Swan, Anni: Iris rukka
44. Södergran, Edith: Maa jota ei ole (Landet som icke är)
45. Utrio, Kaari: Eevan tyttäret
46. Vala, Katri: Kaukainen puutarha
47. Valtonen, Hilja: Nuoren opettajattaren varaventtiili
48. Villa, Kyllikki: Kenttälotan kirjeitä
49. Woolf, Virginia: Mrs. Dalloway
50. Woolf, Virginia: Oma huone

16 kommenttia:

Katja / Lumiomena kirjoitti...

Melkein samaan pääsin: 31/50. Omalla kohdallani tulosta laski se, etten ole juurikaan lukenut Anna-Leena Härköstä (vain Häräntappoaseen ja yhden novellikokoelman). Leena Lander on jo vuosia ollut lukulistallani. :)

Tämä Saran idea oli huikea!

Susa P. kirjoitti...

Lumiomena, idea on tosiaa huikea:) Suosittelen lukemaan Käskyn, se on tosi hyvä. Ja vinkkinä vaan, että se tulee tänään ykköseltä leffana. Kannattaa katsoa, jos et ole jo nähnyt.

Anki kirjoitti...

Itse sain 16/50...
Hei, itse asiassa voisin ottaa tämän sinun listasi haasteeksi! En jaksa vääntää omaa listaa, ja siinä olisi joka tapauksessa samoja jonkun verran.

Anki kirjoitti...

Korjaan: 15/50!

Rooibos kirjoitti...

Minä sain yllätyksekseni jopa 23/50 - ja muistin taas monta kirjaa, jotka haluaisin lukea :).

Velma kirjoitti...

Mä olen lukenut näistä 16 ja niiden lisäksi oli muutama, joilta olen lukenut jonkun muun kuin listassa mainitun. Mulle ei ole mitään erityistä väliä kirjailijan sukupuolella, niin en varmaan mitenkään järjestelmällisesti aio suosia naiskirjailijoita jatkossakaan.

Susa P. kirjoitti...

Almafiina, kiva jos innostuit ottamaan haasteeksi! Tulen sitten blogiisi vakoilemaan, miten se etenee:)

Rooibos, kiva jos tämä virkisti muistia:)

Velma, Saralla, jolta idea siis on peräisin, oli tarkoituksena tehdä lista pelkästään naiskirjailijoiden kirjoista, koska yleensä näitä kirjalistoja hallitsevat miehet. Ei mulla muuten ole tarvetta suosia pelkästään naiskirjailijoita:)

Leena Lumi kirjoitti...

Minä olen lukenut näistä vain 14! Syy: Olen aina lukenut enemmän käännettyä kuin kotimaista krijallisuutta. Olen luvannut vastata tähän Saran haasteeseen omalla tavallani eli idea on kiinnostava.

Hanna / Kirjainten virrassa kirjoitti...

Sain 25/50, eli on tässä vielä hyvän matkaa luettavana. :)

Sara kirjoitti...

Hei Susa, teit hienon listan! Tätä juuri kaipailin, koska sinulla on hyviä kotimaisia vinkkejä. Leena Lander, Katri Vala, Pirkko Saisio, Edith Södergran jne. Köyhää kansaa en muistanut ja Canthiltahan on myös Papin perhe. Pulkkista täytyisi myös lukaista. Kiinnostaa tuo Hietamiehen (Hirvikosken) tunnettu kirja, oletko tehnyt siitä esittelyn täällä blogissa? Itse sain suunnilleen puolet listasta, en ole ihan varma parista.

Kiitos Susa! :)

Susa P. kirjoitti...

Leena, odotan innolla omaa vastaiskuasi:)

Tomomi, hyvä saavtus! Tuosta on hyvä jatkaa:)

Sara, kiitti:) Canthilta olisi saanut monta kirjaa listalle, arvoin tosi pitkään Köyhän kansan ja Työmiehen vaimon välillä. Elämänmenoa suosittelen luettavaksi todella lämpimästi. Olen kirjoittanut Hietamiehen kirjasta pienen arvostelun, se löytyy vanhan blogini puolelta eli täältä: http://susankirjasto.vuodatus.net/blog/2363867/hylatyt-talot-autiot-pihat/

Sara kirjoitti...

Hei Susa

Tulin vielä kommentoimaan, kun katsoin eilen illalla Leena Landerin romaaniin Käsky perustuvan elokuvan. Se oli tosi hyvä ja vaikuttava, kiitos vinkistäsi! Tuli uusintana näin nopeasti, kun aikaisemmin tällä viikollakin se esitettiin, mutta onneksi nyt näin. Minun tekisi jossain vaiheessa lukea se kirjakin ja hänen uusin kirjansa Liekin lapset. Oletko lukenut sen?

Susa P. kirjoitti...

Hei Sara!

Munkin mielestä Käsky-elokuva oli tosi koskettava ja hyvä. Suosittelen myös lukemaan sen kirjan, muistaakseni se eroaa elokuvasta jonkin verran. Liekin lapsia en ole lukenut, mutta haluaisin kyllä tutustua siihen.

Reeta Karoliina kirjoitti...

27/50

Eli suunnilleen puolet. Vielä riittää luettavaa ;-)

Leena Lumi kirjoitti...

Siis nyt minulle tuli mieleen, että millaista on lukea kirja elokuvan tai tv-sarjan JÄLKEEN. Kirjahan on ainakin minulla ollut aina yhtä poikkeusta lukuunottamatta (Schlinkin Lukija) parempi. Olen nähnyt Saision Elämänmenon, joten järjestys olisi nyt väärä. Onneksi luin Jotunin Huojuvan talon ennen kuin näin sen televisiossa. Se oli kaikkien aikojen lyhytdraama!


(Susa, olit tänään päiväni aurinko, kiitos♥)

Susa P. kirjoitti...

Reeta Karoliina, mukava kun tartuit tähän kyselyyn:)

Leena, kiitos kaunis<3 Mä en ainakaan tykkää lukea kirjaa sen jälkeen kun olen katsonut tv-sarjan tai elokuvan, koska näyttelijät sotkevat liikaa enkä voi siksi kuvitella hahmojen ulkonäköä mieleisekseni. Ja auta armias jos kirja etenee eri tavalla... Huojuvaa taloa on kehuttu paljon tv-versiona, ja mulla on semmoinen käsitys että olen nähnyt siitä ainakin osan. Onneksi luin Elämänmenon ennen kuin katsoin sen sarjana, koska sarja oli aikamoinen pettymys. Vaikka näyttelijät tekivätkin hyvän työn, minun Eilani oli kuitenkin aivan erilainen kuin Ritva Oksasen esittämä.