tiistai 25. lokakuuta 2011

Vaiennettu Anna

Elbie Lötterin Vaiennettu Anna. Tarina särkyneestä lapsuudesta on oksettavan surullinen tarina isäpuolensa seksuaalisesti hyväksikäyttämästä tytöstä. Tapahtumat saavat alkunsa, kun Annan vanhemmat eroavat Annan ollessa pieni lapsi. Anna on isän tyttö ja jäisi mieluummin asumaan isänsä luo kuin tiukan äitinsä kanssa, mutta isän poliisintyön vuoksi tämä ei ole mahdollista. Annan ollessa 8-vuotias  Danie-sedäksi kutsuttu mies muuttaa heille. Kirjassa kerrotaan Danien tulon aiheuttamista muutoksista: Siitä päivästä lähtien, kunnes täytin kuusitoista, elämäni oli... erilaista. En keksi sille muuta sanaa - erilaista.  
Hyväksikäytön lisäksi Danie myös pahoinpitelee Annaa ja pikku-Danieta, omaa poikaansa. Anna alkaa kutsua itseään vaiennetuksi Annaksi, koska ei voi kertoa kokemuksistaan kenellekään - kunnes vuosien kuluttua rohkaisee itsensä ja paljastaa kaiken äidilleen. Lukija voi tietysti arvata, miten miestään palvova nainen suhtautuu edellisestä avioliitosta syntyneen teinitytön paljastukseen. Salaisuuden paljastaminen kuitenkin aiheuttaa tapahtumaketjun, jonka ansiosta Anna pystyy jatkamaan elämäänsä.

Takki on ihan tyhjä tämän kirjan jälkeen. Ehkä vielä enemmän kuin Danien tekoja inhosin Annan äidin kylmää käytöstä - muutenkin kun vain hyväksikäytöstä puhuttaessa. Kirja oli sujuvasti kirjoitettu, mutta se ei paljon auttanut kun aihe oli näin kammottava. Olisin varmaan jättänyt kirjan kesken ellei se olisi ollut matkalukemisena. On kuitenkin hyvä, että näin tärkeästä aiheesta kirjoitetaan, ja kirja onkin saavuttanut suuren suosion sen alkuperämaassa Etelä-Afrikassa, sillä kirjasta on otettu jo 11 painosta. Vaiennettu Anna perustuu tositapahtumiin, mutta sen kirjoittaja on pysynyt salassa. Loppuluvussa kirjoittaja paljastaa, että kirjan tapahtumat ovat suurimmaksi osaksi totta, vaikka joitakin kohtia on toki muuteltu. Erikoista kirjassa oli muuten se, että se sisältää kattavan tietopaketin lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä, sen tunnistamisesta ja uhrien auttamisesta. 

3½ /5
Alkup. nimi: Elbie Lötter: Dis Ek, Anna.
Englannin kielestä suom. Leena Mäntynen.
Minerva Kustannus 2010.
227 sivua.

6 kommenttia:

Susa kirjoitti...

En olekaan tätä ennen kuullut tästä kirjasta. Aiheensa myötä varmasti rankka ja oksettavakin kirja :( Mutta Suomessakin tätä tapahtuu niin paljon kodeissa, joista ei ulospäin varmasti uskoisi, että todellakin tämä asia ansaitsisi lisää tietoisuutta ja huomiota.

Sanna / Luettua kirjoitti...

Aihe kiinnostaa, joten tämä kirja on ollut lukulistallani jo jonkun aikaa. Vielä ei ole kuitenkaan osunut eteeni. Kiva että sinä nostit tämän esille!

Anni kirjoitti...

Mä lainasin tän viikko sitten kirjastosta! Vaikuttaa hirveen kiinnostavalta, mutta on varmasti aika raaka lukupaketti :/

Elegia kirjoitti...

Tämä vaikuttaa kiinnostavalta kirjalta. En osaa selittää, mutta haluan lukea tällaisista koskettavista aiheista, vaikka ne kuinka brutaaleja olisivatkin.

Pikainen tutkimus Amazoniin oli pettymys: kirjaa ei ainakaan vielä ole käännetty englanniksi, mutta ilmeisesti käännös on tulossa. Jään kyttäämään tilannetta.

Susa P. kirjoitti...

Susa, minuakin vähän ihmetytti, miten vähän kirja on ollut esillä, vaikka aihe on niin tärkeä. Sattumalta löysin tämän kirjastosta.

Sanna, toivottavasti pääset lukemaan tämän pian.

Anni, odotan arviotasi tästä.

Elegia, aika jännä ettei kirja ole vielä ilmestynyt enkuksi, mutta toivottavasti tärppää. Kirja on kyllä tosi koskettava.

raitsu kirjoitti...

Aivan järkyttävää luettavaa. Välillä en tiennyt oisinko mennyt oksentamaan vai mitä. Itku tuli tämän tästä, kun ajatteli Annaa.

Aloin pitämään blogissani listaa lukemistani kirjoista ja linkitin sinun sivut kirjoihin jotka olen myös lukenut.Voit käydä katsomassa: http://raitsu.vuodatus.net/page/LUKUNAUTINTOJA