sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Kauimpana kuolemasta


Luin Elina Hirvosen kirjan Kauimpana kuolemasta jo aikoja sitten, mutta postaaminen tänne on jäänyt. Heti lukemisen jälkeen tuntui niin vaikealta sanoa kirjasta mitään, koska tapahtumat vain pyörivät päässä enkä olisi saanut kirjoitettua mitään järkevää. En tiedä saanko nytkään ulos mitään järkevää, koska lukukokemus oli niin väkevä, mutta yritetään.

Kauimpana kuolemasta kertoo kahden ihmisen, Paulin ja Estherin tarinan. Kirjan tapahtumat sijoittuvat Afrikkaan, oletettavasti Sambiaan, jossa Hirvonen itsekin on asunut. Paul on murtunut mies, sillä hän on menettänyt vaimonsa ja poikansa. Nyt hän palaa takaisin lapsuutensa maisemiin, jotta voisi kuolla siellä. Esther taas on afrikkalainen nainen, jota elämä on myös koulinut kovalla kädellä: hänen rakas lapsuudenystävänsä Bessy on kadonnut ja poikaystävä makaa koomassa. Paul ja Esther alkavat sitten vuorotelleen kertoa tarinaansa minämuodossa.

Kirja oli todella vaikuttava. Vaihteleviin kertojiin totutteleminen vei jonkin verran aikaa, mutta kun pääsin sisälle tarinaan, en olisi malttanut lopettaa sitä millään. Tein ehkä virheen siinä, että luin kirjan nopeasti; tätä olisi pitänyt saada kypsytellä rauhassa. Onneksi kirjaan voi kuitenkin palata uudestaan.

Hirvosen ansioiksi on ehdottomasti luettava hänen tapansa viedä tarinaa eteenpäin niin, että siihen jää koukkuun. Tykkäsin kirjassa myös siitä, että se kertoi enemmän kahden ihmisen muistoista ja menneisyydestä kuin varsinaisesti Afrikasta. Afrikka oli läsnä Paulin ja Estherin, erityisesti Estherin, hirvittävissä muistoissa. Vaikka kirjassa käsitelläänkin vaikeita asioita, mm. naisen asemaa, ja se on paikkapaikoin surullinen, lukukokemus ei silti ollut ahdistava, vaan kirjan tunnelma on pikemminkin haikea. Hirvoselle on pakko antaa kehuja myös kauniista kielestä. Valitettavasti minulla ei kuitenkaan ole kirjaa käden ulottuvilla, joten en voi antaa näytettä kielestä. Voin kuitenkin suositella tähän kirjaan tarttumista oikein lämpimästi; kun avaat sen, et tahdo laskea sitä käsistäsi. Kauimpana kuolemasta on yksi parhaimpia tänä vuonna lukemiani kirjoja.

Tästä kirjasta on kirjoitettu monissa blogeissa, mutta nämä löysin ensin googlaamalla:
Kirjamielellä
Järjellä ja tunteella
Kirsin kirjanurkka

4½ /5

10 kommenttia:

Maria/Sinisen linnan kirjasto kirjoitti...

Tämä kirja on must-read! Luin vuosia sitten Hirvosen Että hän muistaisi saman, ja tämä on kuulemma vielä parempi. Oli kiva kuulla, että kirja oli sinulle elämys!

Susa kirjoitti...

Tämä oli tosiaan väkevä kirja!! Luin aikanaan Hirvosen esikoisen ja pidin kovasti, tämän kanssa jostain syystä panttasin pitkään ennen kuin luin. Ja kun luin, vaikutuin kovasti jälleen.

Morre kirjoitti...

Tämä kuuluu myös minun TBR-listalleni!

sonja/lukuhetket kirjoitti...

Minäkin olen lähipäivinä tarttumassa tähän kirjaan. Että hän muistaisi saman -kirjasta en oikeastaan pitänyt kovinkaan paljon, mutta Muistiinpanoja Afrikasta -kirja taas oli oikein mielenkiintoinen. Palaankin lukemaan sinun arviointisi sitten, kun olen itsekin saanut kirjan luettua:)

Booksy kirjoitti...

En uskalla lukea postaustasi nyt, koska sama kirja on jo lainattuna... palaan katsomaan kun olen itse lukenut :-)

Kirsi Hietanen/Kirsin kirjanurkka kirjoitti...

Hyvin kuvailtu! Väkevä lukukokemus on juuri oikea määritelmä.
Minäkin luin tämän, löytyy blogistani helmikuun kohdalta. Menee muuten parhaillaan Ylessä luentasarjana, kannattaa kurkata Areenasta!

Linnea / kujerruksia kirjoitti...

Vaikuttavankuuloinen ja kiinnostavan oloinen! Huomaan olevani aika ulalla näistä kotimaisista mutta onneksi blogeista löytyy ja pysyn kärryillä ja lukulistani ajan tasalla. Kiitos hienosta arviosta!

Susa P. kirjoitti...

Hyviä lukuhetkiä tämän kirjan parissa kaikille teille jotka ette ole tätä vielä aloittaneet. Hyvää kannattaa odottaa...

Kirsi, lisäilen myös sinun arviosi tuohon listaan. Kiitos Areena vinkistä, täytyykin kurkata.

Susa, minunkin pitäisi lukea tuo Hirvosen esikoinen.

Linnea, kiitos kehuista:)

KIRPPU kirjoitti...

Itselläni on juuri lainassa kirjastosta tuo kirja, enkä tämän jälkeen malta odottaa että pääsen siihen käsiksi :)

Susa P. kirjoitti...

Hyviä lukuhetkiä sinulle tämän kirjan parissa! Toivottavasti tykkäät tästä...